Gunakan MimeTex/LaTex untuk menulis simbol dan persamaan matematika.

Selamat datang, Pengunjung. Silahkan masuk atau mendaftar. Apakah anda lupa aktivasi email?

Desember 04, 2021, 09:08:33 PM

Masuk dengan nama pengguna, kata sandi dan lama sesi

Topik Baru

Artikel Sains

Anggota
Stats
  • Total Tulisan: 139668
  • Total Topik: 10408
  • Online Today: 38
  • Online Ever: 441
  • (Desember 18, 2011, 12:48:51 AM)
Pengguna Online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19

Ikuti ForSa

ForSa on FB ForSa on Twitter

Penulis Topik: Bolehkan membeli tanah di bulan?  (Dibaca 110591 kali)

0 Anggota dan 1 Pengunjung sedang melihat topik ini.

Offline ksatriabajuhitam

  • Staff
  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 791
  • IQ: 97
  • Gender: Pria
  • keep holding on
    • hsw weblog
Bolehkan membeli tanah di bulan?
« pada: September 09, 2011, 09:39:33 AM »
Pemerintah/negara tidak bisa meng-klaim tanah di bulan, tetapi individu dan perusahaan mungkin suatu hari boleh.

Kutip

FYI: Can I Buy Land on the Moon?



Stake Out Governments can’t claim land on the moon, but individuals and corporations may one day be able to. NASA/iStock

For now at least, the moon is like the sea: everyone can use it, but no one can own it. In 1967 the U.S. and the Soviet Union negotiated the Outer Space Treaty, which states that no nation can own a piece of the moon or an asteroid. “You have a right to go up and take the lunar soil, but you don’t have any right to draw a square on the surface of the moon and say, ‘That square is mine,’” says Stephen E. Doyle, a retired lawyer who served as NASA’s Deputy Director of Internal Affairs. If the Space Settlement Institute—which lobbies for private industry to develop land on other planets—has its way, new laws will allow space colonists to stake moon claims and start a colony.
Alan Wasser, the Space Settlement Institute’s chairman, says that a private company should build a “spaceline,” similar to an airline, between the Earth and moon. And because a corporation is not a nation, the Outer Space Treaty would not apply. Corporations have settled new worlds before. The London Company was a joint stock enterprise that established the Jamestown Settlement in 1607,providing transportation to pioneers in return for seven years of labor in America, where they cultivated tobacco and other crops for the company’s profit.
Wasser says that land ownership—and the promise of profits based on it—is a necessary incentive to invest in space settlement. He is lobbying for legislation that would commit the U.S. government to honor future moon claims. But anyone can buy a deed to land on the moon right now. The Lunar Registry (“Earth’s leading lunar real-estate agency”) sells such deeds on its website for about $20 an acre. Doyle says that some kind of lunar governing body is necessary to recognize and enforce property rights, but no such body exists. So as it stands, the claims are not much more than fancy pieces of paper.
Doyle says that future moon settlers could look to the Antarctic Treaty, which designates the continent as a scientific preserve and prohibits military activity or mining; 28 countries maintain research stations subject to review by the Council of Managers of National Antarctic Programs, which oversees best practices of scientific research on the continent. “Anybody who understands the implications of imposing a national law on celestial bodies,” Doyle says, “understands we are better to treat it like Antarctica and the high seas than we are to treat it like Manhattan.” If not, he says, we would “take all the problems and contests we’ve had on the surface of the Earth for 5,000 years and extend them to outer space.”

Source: http://www.popsci.com/science/article/2011-07/fyi-can-i-buy-land-moon


gimana pendapat teman2 forsa?

not all the problems could be solved by the sword, but sword holder take control of problems.
ForSa versi mobile: http://www.forumsains.com/forum?wap2

Offline ?

  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 739
  • IQ: 16
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #1 pada: September 09, 2011, 09:44:41 AM »
Kalau kepemilikan tanah di satu negara, awalnya semua tanah milik negara yang kemudian kepemilikannya dimintakan oleh individu atau perusahaan.

Offline danzJr

  • Dosen
  • ****
  • Tulisan: 313
  • IQ: 17
  • Gender: Pria
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #2 pada: September 09, 2011, 09:50:14 AM »
mungkin daripada tanah dibulan lebih besar kemungkinannya negara-negara besar yang akan berebut tanah di planet mars. penelitian sudah menunjukan ada bekas tanda kehidupan ataupun calon kehidupan baru di mars. ditemukan pula gleser yang penuh akan oksigen.

jadi kemungkinan besar akan banyak yang membeli tanah di planet mars drpd dibulan. (lagian kalau di bulan cape juga mesti loncat-loncatan  ;D)
sesuatu itu dimulai dari mimpi, diusahakan dan menjadi kenyataan

Offline Farabi

  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 3.282
  • IQ: 171
  • Gender: Pria
  • Nabi Allah
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #3 pada: September 09, 2011, 11:51:16 AM »
Siapa cepat dia dapat. Yang datang ke bulan duluan, boleh mengklaim bulan sebagai tempat tinggalnya dan membuat koloni.
Raffaaaaael, raffaaaaael, fiiii dunya la tadzikro. Rafaael. Fi dunya latadzikro bil hikmah, wa bil qiyad

Maa lahi bi robbi. Taaqi ilaa robbi. La taaqwa, in anfusakum minallaaahi.

Offline reborn

  • Founder
  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 2.256
  • IQ: 322
  • Gender: Pria
  • ForSa
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #4 pada: September 15, 2011, 03:29:31 PM »
waduh, soal tanah di bulan lagi. gw juga pernah post dulu nih, cina katanya rencana mo beli, eh tapi negara gak boleh ya.

http://www.forumsains.com/astronomi-dan-kosmologi/makelar-tanah-di-bulan-hehe/

Offline ?

  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 739
  • IQ: 16
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #5 pada: September 16, 2011, 03:21:50 PM »
Finder keeper?

Offline danzJr

  • Dosen
  • ****
  • Tulisan: 313
  • IQ: 17
  • Gender: Pria
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #6 pada: September 17, 2011, 08:09:10 AM »
Siapa cepat dia dapat. Yang datang ke bulan duluan, boleh mengklaim bulan sebagai tempat tinggalnya dan membuat koloni.
kalau kaya gitu udah pasti USA atau negara maju lainnya dan indonesia maybe....

Offline exile_rstd

  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 1.027
  • IQ: 38
  • Gender: Wanita
  • Now, I really changed. Life has changed 180 degree
Re: Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #7 pada: Oktober 02, 2011, 02:33:08 AM »
kalau dipikir2 buat apa membeli tanah di bulan? setahu saya struktur tanah dibulan itu keras (seperti batu) dan berpasir.
dan dlm ilmu geografi tanah tersebut disebut tanah mati karena tidak memiliki unsur hara. masuk akal dgn keadaan bulan itu seperti apa.
i adore your intelligence

Offline Monox D. I-Fly

  • Profesor
  • *****
  • Tulisan: 2.000
  • IQ: 32
  • Gender: Pria
  • 私は理科を大好き
Re:Bolehkan membeli tanah di bulan?
« Jawab #8 pada: Mei 07, 2016, 12:20:34 PM »
kalau dipikir2 buat apa membeli tanah di bulan? setahu saya struktur tanah dibulan itu keras (seperti batu) dan berpasir.

Untuk dijadikan objek wisata bisa kan? Jadi astronot yang mau mendarat ke bagian tanah yang itu harus membayar ke negara yang membelinya...
Gambar di avatar saya adalah salah satu contoh dari kartu Mathematicards, Trading Card Game buatan saya waktu skripsi.

 

Related Topics

  Subyek / Dimulai oleh Jawaban Tulisan terakhir
1 Jawaban
6553 Dilihat
Tulisan terakhir Maret 19, 2007, 11:50:08 AM
oleh alinc
1 Jawaban
4358 Dilihat
Tulisan terakhir Mei 23, 2007, 09:40:14 AM
oleh nano
8 Jawaban
7524 Dilihat
Tulisan terakhir Juli 29, 2008, 01:53:29 AM
oleh Vinchemz
2 Jawaban
7417 Dilihat
Tulisan terakhir Maret 15, 2010, 02:44:05 AM
oleh Scorpion
1 Jawaban
2290 Dilihat
Tulisan terakhir Januari 25, 2014, 12:05:14 PM
oleh MuhammadRyan